Steeds meer ouders kopen tweedehands

“Ben je hier nou alweer uitgegroeid, je hebt die schoenen nog maar net!” De meeste kinderkleding wordt niet heel lang gebruikt, terwijl de kwaliteit van veel merkkleding heel erg goed is. Gelukkig is de verkoop en aankoop van tweedehands kleding in Nederland steeds populairder.

Tijdens de lockdown afgelopen voorjaar ging iedereen massaal als Marie Kondo het huis door om de kledingkasten uitmesten. Ook groeit bij mensen het besef dat niet alleen het weggooien van spullen erg milieuvervuilend is, maar ook het produceren van nieuwe kleding heel veel grondstoffen en water kost. Consuminderen is in, fast fashion is out.

Even wat cijfers uit het Gedragsonderzoek kleding uit September 2020.

  • Ruim 45% van de vrouwen in Nederland koopt wel eens tweedehands kleding.
  • Ruim 53% van de vrouwen verkoopt wel eens kleding.
  • Bij de mannen liggen deze aantallen iets lager (resp. 30% en 32%).
  • Onder jongeren is de trend om tweedehands te shoppen het populairst. Vintage winkels worden door hen dan ook het meest bezocht.

Steeds meer partijen, zoals H&M (COS) en Zalando, bieden ook preloved items aan, en geven klanten bijvoorbeeld de mogelijkheid om oude kleding in te leveren in ruil voor een kortingsbon. Kopen en verkopen via Vinted is ook erg populair. Al komt en gaat er nog altijd heel veel richting Frankrijk. Lang wachten op je items of geld en niet echt heel CO2-neutraal.

Bij Cloffee zijn we natuurlijk blij met alle ontwikkelingen op dit gebied. En vinden we het goed dat we de nieuwe generatie leren dat het echt niet nodig is om zo vaak iets nieuws te kopen. Op die manier kunnen we er samen voor zorgen dat de textielindustrie er in de toekomst toch wat beter uit zal komen te zien.